Arkitektur og historie i Oslo:
Toftes gate 41

Denne hjørnegården ble oppført i 1895-96 på en tomt skilt ut fra Thorvald Meyers gate 38b for byggmester Olaf Moltke Soelberg fra Vestby ved den innvandrede svenske arkitekt Carl Aaman.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, med fasader mot Helgesens gate og Toftes gate med Sofienbergparken, og med brukket hjørne. Fasaden i første etasje er inndelt av enkle pilastre, og i annen etasje er flatene utført i enkel kvaderpuss. Tredje etasjes vinduer er flankert av pilastre, men vinduene i fjerde etasje innfattes av profiler og har enkle overdekninger. Fasadekomposisjonen er stram og regelmessig, men med høyre akse i begge fasader skilt ut med pilasterpar. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Deler av bygningens loft ble i 1945 innredet for beboelse. Gården ble underkastet en omfattende rehabilitering i 1982. Ved folketellingen anno 1900 hadde leiegården 66 beboere fordelt på 12 leiligheter. Eier var fremdeles byggmester Soelberg, som bodde i gården med familien. Blant hans leieboere var ølkjører Lauritz Hansen, snekkermester Halfdan Emilius Andersen, ekspeditrise Gunvor Voss og handelsborger Christian Johansen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl AamanGeir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no