Arkitektur og historie i Oslo:
Toftes gate 45

Denne gården ble byggemeldt i 1895 på en tomt skilt ut fra Thorvald Meyers gate 38b for byggmester og eiendomsspekulant Aslak Rom fra Askim ved arkitekt Eduard Carlén.

Gården er oppført over fire etasjer, og har ganske regelmessig distribuerte vindusakser. Første etasje har tidens sedvanlige kvaderpuss i gatefasaden, og et portrom lengst til venstre. Her er deler av fasaden forandret i forbindelse med innredning av butikklokaler. Annen og tredje etasje har lik utforming, hvor vinduene flankeres av pilastre, og de vekselvis avrundede og spisse tympanonfeltene bindes sammen av et horisontalt gesimsbånd. I fjerde etasje knyttes vindusomrammingen og gesimsen sammen med konsoller. Gården er temmelig lik Toftes gate 47, som arkitekt Carlén tegnet samtidig for vognfabrikant Jensen, men har noe mer kostbare detaljer. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Henimot århundreskiftet var eiendommen kommet i arbeidsvognmann Ole Abrahamsens eie. Han bodde i en av gårdens leiligheter sammen med sin familie. Ved folketellingen anno 1900 hadde denne adressen så mange som 104 beboere fordelt på 22 leiligheter beliggende i så vel fremre gård som de to innenfor. Blant menneskene her på denne tiden var handelsborger Christian Haug, vikar ved Christiania Strafanstalt Karen Helene Hansen, kontrollør hos C. Bruun (Singers symaskinforretning) Peder Olsen Dramsund, typograf og setter Ingvald Bernhard Johannessen og elektrisk montør ved ”Fabrik for Maskiner” Erik Jensrud.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Eduard CarlénGeir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no