Arkitektur og historie i Oslo:
Tollbodgaten 35

Denne forretningsgården på hjørnet av Nedre Vollgate ble oppført i 1898-1900 for selskapet a/s Toldbodgaden 35, representert ved forlagsbokhandler Johan Martin Stenersen, ved arkitektene Ekman og Smith, med byggemelding signert Ove Ekman. Her lå tidligere en mindre gård, som i 1892 tilhørte skomaker Paul Schultz.

J. M. Stenersens forlag ble stiftet i 1892, og er best kjent for utgivelsen av Snorres kongesagaer i 1899, en bok som regnes blant det fremste av norsk bokkunst, med illustrasjoner utført av flere av landets ledende billedkunstnere. En sønn av forleggeren var Rolf Kristian Eckersberg Stenersen, hvis samlinger Stenersen-museet har sitt navn etter.

Tollbodgaten 35 er et bygningskompleks som omslutter en polygonal bakgård. Bygningen mot de to gatene er bygget i pusset tegl over fem fulle etasjer, med brukket hjørne. Fasadene danner regelmessige symmetrier, og har store butikkvinduer i stikkbuede åpninger over to etasjer. Vinduene adskilles ved smale, kvaderpussede partier. I de øverste etasjene er også veggflatene kvaderpussede. Her er tredje og fjerde etasje knyttet sammen med stukkbelistning og ornamenterte brystningsfelter. Fjerde etasje har konsollbårne overdekninger med konkave former. I femte etasje er vinduene parstilt. Stiluttrykket er nybarokk.

Ved en ombygging i 1925 ble det opprinnelige saltaket byttet ut med et kraftig mansardtak med mange arkoppbygg. Da forsvant mønekammen i smijern og de buede, stukkornamenterte partiene som kronet de kompositoriske hovedaksene.

Foruten den forretningsmessige virksomhet ble det de tidlige år drevet et herberge for unge kvinner i gården, drevet av Barbara Ihlen Hansen. Blant leieboerne her var industriskolelærerinne Oline Aune og kontoristinne Ebba Hovland.

Blant de første butikkinnehavere i den nyoppførte gården var Aage Thuesen, forhandler av Helios stearinlys. Her drev også advokatene Brinch og Lyche sin virksomhet tidlig på 1900-tallet.

Kilder:
Kristiania i Sentrum - Fortidsminneforeningen, 1996
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1892, 1899
http://no.wikipedia.org/wiki/Rolf_Stenersen
http://no.wikipedia.org/wiki/Stenersens_Forlag
Aftenposten 1900.12.17, 1902.03.01
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Ekman & Smith

Detalj av hjørne.Geir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no