Arkitektur og historie i Oslo:
Torggaten 26

På denne eiendommen lå frem til 1885 en mindre gård, som i 1870-årene var blitt påbygget for den daværende eieren, A. Petersen. I 1885 lot maler A. Petersen oppføre en ny gård her, ved den innvandrede svenske arkitekt Anselm Liljeström.

Gården er oppført over fire fulle etasjer i pusset tegl. Fasaden har en streng, regelmessig komposisjon. Første etasje har gjennomgått en mengde forandringer, og har intet igjen av det opprinnelige uttrykk. Annen etasje har en sirlig kvaderpuss i grunt relieff. I annen og tredje etasje adskilles vindusaksene av pilastre. I øverste etasje er disse utstyrt med forenklede komposittkapiteler. Stiluttrykket er nyrenessanse, i en utførelse typisk for arkitekten. En senere vindusutskiftning har svekket det opprinnelige preget.

I 1899 var gården i fru. K. Halvorsens eie. Ved folketellingen anno 1900 hadde eiendommen 42 beboere fordelt på seks leiligheter. Her bodde blant andre restauratør Halvor Andersen, agent og kommisjonsarbeider Anders Fjulsrud, logiholderske Doris Hansen og restaurationsjomfru Berdina Guttormsen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Stadskonduktørens journal
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Anselm LiljeströmGeir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no