Arkitektur og historie i Oslo:
Vibes gate 10

Denne hjørnegården til Vibes gate og forlengelsen av Dronning Astrids gate ble byggemeldt i 1894 for snekkermester J. Johannesen ved arkitekt Olaf Boye, på en tomt skilt ut fra Bogstadveien 21b.

Gården er oppført i pusset tegl over fire etasjer, og har brukket hjørne. Første etasjer er kvaderpusset. Gatefasadene er regelmessig komponert, med noen akser skilt ut som egen markering av hjørnepartiet, hvor vinduene har mer omfattende ornamentikk enn ellers. Både hjørnet og ytterflankene er markert med kvaderpuss. Annen og tredje etasje er knyttet sammen kompositorisk, med stukkbelistning og brystningsfelter, og vinduene i tredje etasje er prydet med arkitektens karakteristiske antefikser. Fjerde etasje og gesimsen er enkelt artikulert. Stiluttrykket er en eklektisk senhistorisme preget av nyrenessanse og nybarokk. Loftet ble bygget ut for beboelse i 1985, og i denne forbindelse ble det bygget på flere takarker.

I 1899 tilhørte gården J. P. Olsen. Ved folketellingen anno 1900 bodde 67 mennesker her, fordelt på gårdens 14 leiligheter. Blant beboerne på den tiden var skomaker Ninus Agaton Olsen, musikkorporal Anton Emil Johannessen, vaktmester hos Den kommanderende admiral Kristian Sewaldsen, gullsmed Otto Bergh og melkehandler Anders Magnus Johannessen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Olaf Boye

Detalj fra hjørnet.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no