Arkitektur og historie i Oslo:
Vogts gate 38

Denne beskjedne hjørnegården til Rosenlundgaten ble byggemeldt i 1888 for Peder Olsen, ved den innvandrede svenske arkitekt Anselm Liljeström, på en tomt skilt ut fra Vogts gate 40b. I 1892 tilhørte gården tømmermann Johannes Olsen, og i 1899 hans enke, Fru Maren Olsen.

Vogts gate 38 er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer på en høy kjeller, og har brukket hjørne. Første etasje har opprinnelig vært kvaderpusset, men bare deler av disse veggflatene består. Fasadene er asymmetrisk komponert, med stedvis enkeltstående og parstilte vinduer. Kraftige horisontale stukkbånd danner brystning for annen etasje, hvor vinduene flankeres av enkle pilastre, og har høye overdekninger. Tredje etasje er meget enkelt artikulert. Stiluttrykket er nyrenessanse. Samtlige vinduer i fasaden er skiftet ut. De nye vinduene har ikke samme inndeling som de opprinnelige.

Ved folketellingen anno 1900 bodde gårdeier Maren Olsen her med sine barn. Blant hennes leieboere på denne tiden var vognførerne Harald Mastad, Karl Arnesen og Knut Lien.

I 1904 ble gården lagt ut for salg på tvangsauksjon, på grunn av restanser i forbindelse med opparbeidelse av gater.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
Digitalarkivet, 1885-teljinga for 0301 Kristiania - http://arkivverket.no/Digitalarkivet
Aftenposten 23/6 1904Arkitektur og historie i Oslo

Anselm LiljeströmGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no