Arkitektur og historie i Oslo:
Soria Moria, Vogts gate 64

Den karakteristiske kinobygningen Soria Moria har en dominerende plassering på Torshov, med sitt iøyenfallende runde, søyleprydede hjørne. Kinobygningen ble innviet 26. desember 1928, og ble bygget etter tegninger av den ledende arkitekten Thorvald Astrup. Bygningen er oppført i pusset armert betong, med de slanke søylene utført i granitt. Til åpningen i 1928 skrev Rudolf Nilsen diktet Soria Moria, som begynner slik:

Just her må byen ha et filmens slott,
og navnet ikke være Torshaug kort og godt,
men Soria Moria - fjernt og stjerneblått!

Fra glansen øst og vest for solens gull
og mann i månens blanke smilehull
tas lyset inn med filmens tryllerull!

Bygningen er et viktig arbeid innen nyklassisismen her til lands, men innvendig gikk mye av stilen tapt allerede i 1959, da kuppelhvelvingen og søylene i kinosalen ble fjernet.

Kinobygningen var lenge utstyrt med et bibliotek, men dette ble i 1977 ominnredet til å huse Torshovteatret. I 1979 ble det innredet en liten kinosal, utført av arkitektene Astrup & Hellern AS (Henning Thorvaldssøn Astrup og Eivind Hellern).

Soria Moria har - naturlig nok - fått navn etter et eventyr hos Asbjørnsen og Moe. Som sedvanlig handler det om en fillete og fattig gutt, som i likhet med sin mer kjente kollega Espen sitter i grua og graver i asken og ikke vil ta seg til annet. Gutten heter Halvor, og han blir naturligvis gift med prinsessen på Soria Moria slott, etter blant annet å ha kappet av 18 trollhoder.

Fra 1995 drives Soria Moria av den offentlige institusjonen Kulturslottet Soria Moria, opprettet av Oslo Kinematografer, Nationaltheatret v/Torshovteatret, Sagene - Torshov bydelsadministrasjon, Philibolus A/S og Vogtsgt. 64 A/S.

Kilder:
http://www.soria-moria.net/
http://www.astrup-hellern.no/
http://runeberg.org/Arkitektur og historie i Oslo

Thorvald Astrup

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2006 arc!