Jugendstil i Ålesund:
Keiser Wilhelms gate 28

Denne bolig- og forretningsgården ble oppført i 1904-07 for P. Johannesens enke ved arkitektene Michalsen & Dahl.

Gården er oppført i pusset tegl over tre etasjer samt loft, og utformet som et beskjedent, mellomeuropeisk borgerhus, med preg av enkel renessansestil. Den grunnleggende komposisjonen er symmetrisk, med et høyt gavlparti som sentralt motiv. Gavlen er skutt svakt frem fra vegglivet, som strekker seg opp til en beskjeden gesims. Her har veggpartiene rektangulære, grovt pussede felter. Grupperte horisontale pussbånd gir, sammen med de høye, smale vinduene, gavlen egenart. Øverst finnes ankerjern, og under gavlvinduet et blomsterbrett i smijern. Under dette står årstallet 1905. Første etasje skiller seg fra den øvrige komposisjonen, og også fra symmetrien, med et stort kurvehankbuet butikkvindu og et smalere inngangsparti. Inngangen har en enkel klassisistisk overdekning. Det samlede stiluttrykket er en enkel jugendstil. I senere tid er det foretatt utskiftning av de fleste vinduene, og det er bygget opp kobbhus på det skifertekkede taket.

Ved folketellingen anno 1910 fantes to husstander her, og blant beboerne på den tiden var skipskaptein Peder Mølsæther og politibetjent Adolf Skevig.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø): http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxJugendstil i Ålesund

Michalsen & Dahl

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no