Jugendstil i Ålesund:
Rognegården, Kipervikgaten 15

Denne leie- og forretningsgården ble oppført i 1912-16, for malermester Hans Rogne fra Haram, ved arkitekt Mathias Brække. Rogne drev sin malerforretning i Missionshuset i Keiser Wilhelms gate 48, og var dessuten eier av skipet ”Laila I”, som ble benyttet i sildefiske og fraktfart.

Hans Rogne var leder i Ålesunds frie misjonsmenighet i en tyveårsperiode fra 1908, hvor han gjorde en omfattende innsats: ” Hans tunge tak for Guds rikes fremme ved Frimisjonen både i byen og på landet vil gjennom alle tider stå som et lysende eksempel for slekter som kommer og går.”.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, med høyt skifertekket saltak og frontgavl. Første etasje, butikketasjen, er gjennomgått betydelige forandringer. Gatefasaden er ellers symmetrisk komponert med tredelte vindusgrupper i midtaksen. I annen og tredje etasje understrekes aksen av balkonger, den i annen etasje med enkel smijernsdekor med jugendpreg. Flere trekk er videreført fra gården i Kipervikgaten 15, tegnet av Brække et tiår tidligere. Vinduene har enkle, buede overdekninger, og en beskjeden ornamentikk. Dette er trolig noe forenklet i forhold til utgangspunktet. Vinduene er dessuten skiftet ut. Stiluttrykket er senjugend.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
http://www.misjonskirka.com/
http://norsk-fartoyvern.no/
alesund.kommune.noJugendstil i Ålesund

Mathias Brække

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no