Jugendstil i Ålesund:
Håndverkernes aldershjem, Kipervikgaten 23

Denne gården ble oppført i 1915-16, for Haandverkernes Alderdomshjem ved arkitekt Mathias Brække. Bygningen ble oppført under ledelse av ansvarshavende byggmester Pedro Pedersen, på en tomt skjenket hjemmet av kommunen i 1911.

Arbeidet for opprettelsen av hjemmet pågikk fra 1906, blant annet gjennom innsamlinger og basarer iverksatt av håndverkerforeningen. Våren 1916 sto gården ferdig, med i alt 14 små leiligheter på ett værelse og kjøkken. I første etasje innredet man en liten forsamlingssal, og i kjelleren ble det plass til et arbeidsrom.

Aldershjemmet er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer samt mansardtak, med store forretningsvinduer i første etasje. Gatefasaden er symmetrisk komponert, med en bred, svungen frontgavl kronet av en smijernsfløy med årstallet 1916. I første etasje omkranses de buede vinduene av svungne kvaderfelter. Tredje etasjes vinduer forbindes med et enkelt, horisontalt bånd. Ellers er artikuleringen meget enkel. De store vinduene har smårutete toppfelter. Stiluttrykket er en enkel, barokkpreget senjugend.

Kilder:
Aalesunds historie. 2, Bugge, Kristian, Aalesund: Sundmørsposten's Bok- & Akcidenstrykkeri, 1923
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Odd Thorson – Ålesund 1848-1948, økonomisk og kommunal historie
alesund.kommune.noJugendstil i Ålesund

Mathias Brække

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av inngangspartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no