Jugendstil i Ålesund:
Kipervikgaten 25

Denne beskjedne hjørnegården til Buholmgaten ble oppført 1904-08, for agent og dampskipsekspeditør Carl Sophus Frøland ved arkitekt Mathias Brække. Ved århundreskiftet hadde Frøland og faren en gård i Kirkegaten.

Gården er oppført i pusset tegl over to og en halv etasje, og har brukket hjørne med hengende karnapp og altan. Fasaden mot Kipervikgaten er symmetrisk komponert, med en midtakse artikulert av en gruppe på tre vinduer og balkong i annen etasje, samt Brækkes karakteristiske gavlvariant i toppetasjen. Gavlmotivet gjentas i hjørnet og som hovedmotiv mot Kirkegaten. Hjørnets gavl prydes av årstallet 1908. Loftsetasjens vinduer er store rundbuer med tredelt vinduskomposisjon. Første etasje har store butikkvinduer, bundet sammen av beskjedne horisontale bånd. I annen etasje er vinduene beskjedent ornamentert. Gården har temmelig lik balkong som i Kipervikgaten 15, også tegnet av arkitekt Brække. Siluttrykket er jugend.

Speidernes Hus har lenge hatt tilhold her, derav symbolet i fasaden.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx
alesund.kommune.noJugendstil i Ålesund

Mathias Brække

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av balkongGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no