Jugendstil i Ålesund:
Kipervikgaten 27

Denne høyreiste hjørnegården til Buholmgaten ble oppført 1913-15, for lærer Jakob Andreas Hauge fra Sande på Sunnmøre, ved arkitekt Mathias Brække. En verkstedbygning ble oppført samme år. Hauge var bosatt som lærer på Moltustrand i Herøy ved århundreskiftet, og i 1910 bodde han i Kirkegaten 40 i Ålesund. Da var han lærer ved Nørvøy skole.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne med hengende karnapp. Gården ligger i skrånende terreng. Kortsiden mot Buholmgaten er asymmetrisk komponert, med frontgavl over den brede hovedaksen. Fasaden mot Kipervikgaten er symmetrisk komponert, med bredt gavloppbygg og kraftige balkonger. Over hjørnet kneiser arkitekt Brækkes karakteristiske gavlvariant, med stort buevindu og smal avslutning. Gården har en beslektet utforming med den noe eldre Kipervikgaten 25, ved samme arkitekt. Stiluttrykket er en enkel jugend.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
É har gått på Nørvø skole: Aalesunds museum, 1993
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde – 1911-1913
Adressebok 1900
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Mathias Brække

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no