Jugendstil i Ålesund:
Kipervikgaten 8

Denne hjørnegården til Storgaten ble oppført i 1904-06 for enkefru Jensine Bjørnsen fra Frøya, ved arkitekt Lars Krogseth. Jensine Hedevig f. Bing var enken etter Nils Bjørnsen fra Tingvoll, som i 1860 kom til Ålesund som skomakerdreng. I 1870-årene var han skomakermester og eier av eget hus og verksted i Kipervikgaten. Sammen med hustruen opprettet han Nils og Jensine Bjørnsens legat, hvis formål hadde en klar fordeling: ”1⁄4 til hedningemissionen, 1⁄4 til Israelsmissionen, 1⁄4 til indremissionen og 1⁄4 til 7 ældre kristelige kvinder av Aalesund.” Legatet ble formelt opprettet av enken i 1904, og trådte i virksomhet i 1910.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, med brukket hjørne og gavloppbygg. Første etasje domineres av forretningsvinduer, og er blitt en del forandret. De øvrige etasjene ble bygget for beboelse. I annen etasje har vinduene enkle brystninsfelter og rette overdekninger. I tredje etasje er overdekningene brutte og buede. Stukkbelistningen har karakteristiske profiler. Stiluttrykket er en enkel jugendstil preget av senhistorisme. Nabogården i Storgaten 1 er svært lik, og er sannsynligvis også tegnet av Krogseth.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 22 beboere fordelt på fem leiligheter. Her bodde blant andre skomakermester Theodor Brude, dampskipsmaskinist Johan Jacobsen og bryggearbeiderske Stine Harham.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde – 1911-1913
Odd Thorson – Ålesund 1848-1948, økonomisk og kommunal historie
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/
http://www.familysearch.org/Jugendstil i Ålesund

Lars Krogseth

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no