Jugendstil i Ålesund:
Henriksengården, Kongens gate 6

Denne høyreiste hjørnegården over fire fulle etasjer ble oppført i 1905-07 for seilmaker og skipsreder Joachim Emanuel Henriksen ved arkitektene Michalsen & Dahl. Skipsreder Henriksen hadde fra begynnelsen bolig her. Før bybrannen i 1904 hadde han et hus i Tollbodgaten.

Gården er utført i pusset tegl, og har sitt lengste fasadeparti mot Lihauggaten. Det ble oppført som en kombinasjon av boliger og forretninger, og butikketasjene er åpne, med store vindusflater, og boligdelen fremstår som mer lukket, med smale vinduer. Fasadene danner enkle flater, med utstrakt bruk av bladornamentikk i border og brystningsfelter. Det oktogonale hjørnetårnet akkompagneres av et småtårn mot Kongens gate. Stiluttrykket er en behersket jugendstil.

Gården har foruten flere forretninger også i en kortere periode inneholdt kinolokaler. Lengst fartstid i gården har Lars Ranes' forretning for sengeklær, metervare og trikotasje, og gården kalles til tider Raneshuset.

Henriksengården var forandret endel gjennom 1900-tallet, men ble i 1983-84 restaurert med hensyn til husets opprinnelige utseende.

Kilder:
Plakett
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde - 1911-1913
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Jugendstil i Ålesund

Michalsen & Dahl

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!/arkitekturhistorie.no