Jugendstil i Ålesund:
Nygaten 8

Dette huset ble byggemeldt i 1913 for fiskeskipper Peter Mikal Jangaard fra Valderhaug i Borgund, ved arkitekt Mathias Brække. Jangaard var en høyt aktet skipper og båtbygger, som allerede i 19-årsalderen vant et visst ry. Han deltok på flere ekspedisjoner, var aktiv innenfor politikken, i partiet Venstre, og satt flere perioder i Ålesunds bystyre.

Nygaten 8 er oppført i pusset tegl, over to fulle etasjer på en høy kjeller, i sterkt skrånende terreng. Gatefasaden er symmetrisk komponert, med grupperte, smale vinduer i midtaksen. Aksen markeres også med en enkel balkong, og en svungen frontgavl, elementer som begge er forenklinger av tilsvarende i eldre bygg av arkitekt Brække. Gavlpartiet er øverst dekorert med et lite skipsratt. I annen etasje finnes også Brækkes karakteristiske trippelsnitt i pussflaten ved vinduenes øvre del. Stiluttrykket er enkel jugend.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Odd Thorson – Ålesund 1848-1948, økonomisk og kommunal historie
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde 1911-1913
http://arnturkedal.no/jangaard/jang5.htm
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxJugendstil i Ålesund

Mathias Brække

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon


Geir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no