Jugendstil i Ålesund:
Smaadalgården, Øwregaten 11

Denne hjørnegården til Hellegatens bratte løp ble oppført i 1904-05, for fisker Peder J. Smaadal, ved arkitekt Mathias Brække. Smaadal eiet båten ”Erling”, som forliste på Svinøhavet på vei fra Ålesund i 1909.

Gården er oppført i pusset tegl over to fulle etasjer på en til dels høy kjelleretasje, og har asymmetrisk komponerte gatefasader og brukket hjørne. Både hjørnet og fasadene er utstyrt med hvert sitt arkoppbygg med rundbuet vindu og to ornamentale innsnitt i murpussen. I første etasje er fasaden kvaderpusset opp til vinduenes tverrpost, og derfra og opp er den glattpusset. De ornamentale virkemidlene er meget sparsomme. Stiluttrykket er en meget enkel jugendstil preget av senhistorisme.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 31 beboere fordelt på seks leiligheter. Her bodde gårdeier Smaadal og hans hustru Johanne, og blant leieboerne var syerske Elisa Bøe, folkeskolelærerinne Magda Lykke og fiskedampskipskipper Johan Walderhaug.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Stortingsforhandlinger. 1911
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Mathias Brække

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no