Jugendstil i Ålesund:
Parkgaten 8

Denne hjørnegården ved Parkgaten ble oppført i 1906 for ingeniør Simon Andreas Solem & bankbokholder Edvard Dahl Leonard Ingebrigtsen, ved arkitekt Lars Krogseth. I Parkgaten 8 drev Solem en omfattende virksomhet, med ”Lager af Trolla Brugs tidsmæssige og brændesparende Komfurer og Ovne”. Han førte også diverse rør, pumper og kraner og var dessuten agent for Brandforsikringsselskabet Storebrand og i perioden 1899-1918 bestyrer for Aalesund og omegns telefonsamlag. Ingebrigtsen ble senere bankdirektør og styremedlem i Aalesunds Museum.

Gården er oppført i pusset tegl over to og en halv etasje, og har en sammensatt form, med dominerende, fremskutte bygningsledd utstyrt med høye, spisse gavler. Første etasje har horisontale bånd i puss, påført i bølgemønster. I annen etasje er det store, sammensatte vinduer, samlet i stikkbuer. Bygningene har en stor variasjon av vindusformer. Stiluttrykket er en sparsomt ornamentert jugendstil.

Ved folketellingen anno 1910 bodde både Solem og Ingebrigtsen i gården.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Odd Thorson – Ålesund 1848-1948, økonomisk og kommunal historie
Adressebok 1900
Adressebok 1909
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde – 1911-1913
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Lars Krogseth

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av vindu

Annonse for Solems forretningGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no