Jugendstil i Ålesund:
Storgaten 2

Denne hjørnegården til Keiser Wilhelms gate ble oppført i 1904-06 for Anna Johannesen, P. Johannesens enke, ved arkitektene Michalsen & Dahl. Enkefru Anna drev i mange år ølforretning i Ålesund.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne og et hengende, rundt hjørnetårn. Begge gatefasadene er asymmetrisk komponert, og har markante gavloppbygg som hovedmotiv. Første etasje har store butikkvinduer, og har et uttrykk preget av forenkling over tid. Fasadene er ellers enkelt artikulert, med enkle sålbenker og overdekninger til markering av vindusåpningene. Tårnet er kronet av en løkkuppel som bærer en fløy med årstallet 1905. Det hengende risalittpartiet mot Storgaten har et gavlparti der pussdetaljer etterligner en bindingsverkskonstruksjon. Stiluttrykket er jugend.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 16 beboere fordelt på fire leiligheter. Her bodde ølhandlerske Johannesen, og blant leieboerne var kolonial- og fiskehandler Lars Krohn Dale, disponent ved margarinfabrikk Hans Andreas Gottschalksen og kunstmaler Knut Edvard Ekrol.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø), folketellinger http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxJugendstil i Ålesund

Michalsen & Dahl

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av tårnpartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no