Arkitekter:
Helge (Sørensen) Brat (1880-1947)

Helge Brat fikk sin arkitektutdannelse i München. Hans navn var opprinnelig Sørensen, men han tok en variant av et gammelt slektsnavn.

Arkitekt Brat etablerte selvstendig arkitektpraksis i Sarpsborg, der hans kanskje første oppdrag var byggingen av Festiviteten, som ble utformet i nyrenessansestil av en ikke navngitt arkitekt. Brat modifiserte tegningene noe, og ledet oppføringen til innvielsen i år 1900. Et annet kjent arbeid i Sarpsborg er Glenghuset, opprinnelig et frikirkelig forsamlingslokale, oppført i jugendstil i årene 1908-11.

Helge Brat fikk etter en arkitektkonkurranse oppdraget med å tegne en festivitetsbygning for Haugesund (1917-21, nedbrent 1981), og etablerte sin virksomhet der. I Haugesund sto han for utformingen av en rekke villaer, blant dem sin egen. Brat utformet i 1925 Frimurerlogen i Tønsberg i en stil påvirket av klassisisme og nordisk nybarokk.

I 1930-årene flyttet Brat sin virksomhet til Oslo, der han tegnet arbeiderboliger for Eureka på Skøyen (revet). Han utformet også flere villaer i området (disse er revet), samt noen ved Lilleaker og på Skarpsno.

Kilder:
Sverre Brat
Bente Brat Olsen
Riksantikvaren, art nouveau-arkiv
http://www.gleng.no/
http://www.festiviteten-storstua.com/
http://www.ub.uib.no/elpub/2000/h/506001/index-5_.htmlNorske arkitekter

Til arc!s hovedside med navigasjon

Utvalgte arbeider 
Glenghuset, Sarpsborg

Festiviteten, Sarpsborg

Frimurerlogen, Tønsberg

Lennsmannsgården, LillestrømGeir Tandberg Steigan

 

© 2003 arc!