Murarkitektur i Ålesund:
Dalengården, Buholmgaten 6

Denne hjørnegården til Keiser Wilhelms gate ble oppført i 1907-08 for slagtermester Karl K. Dalen fra Larsnes i Sande på Sunnmøre ved arkitekt Eduard Carlén. Dalen var skomakerlærling hos sin far ved århundreskiftet.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, med brukket hjørne. Hjørnet har tårnoppbygg og tårnhjelm, og er ellers markert med smijernsbalkonger. Gatefasadene er asymmetrisk komponert, med vekselvis parstilte og enkeltstående vindusakser. Vinduene er flankert av vekselvis brede og smale pusskvadere. Fra annen etasjes enkle overdekninger ledes kurvede konsoller opp til tredje etasjes sålbenker. Første etasje domineres av store butikkvinduer. Loftetasjen er høy, med skifertekket tak. Stiluttrykket er en enkel, eklektisk senhistorisme preget av nybarokk og nyrenessanse, med anstrøk av jugend. I etterkant er enklere vinduer satt inn, og noe ornamentalt utstyr fjernet.

Her averterte Karl Dalen for sin ”Kjød-, Pølse- og Opskjærforretning”, med ”Indkjøb af alle Sorter Slagt”.

Ved folketellingen i 1910 hadde gården 32 beboere fordelt på fire leiligheter. Dalen, som da ennå var ungkar, delte leiligheten med sin mor, ansatte og tilreisende. Blant hans leieboere var ellers bakersvenn Elias Myrstad, bakermester Erling Rødseth og redningsskøytefører Alfred Berg.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Adressebog for Romsdals Amt med Skatteligninger, S. M. Brydes Forlag og Tryk, 1909
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxEduard Carlén

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Detalj av hjørnet og en balkong.Geir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no