Arkitektur og historie i Oslo:
Gadevillaen, Skovveien 11

Denne villaen ble oppført i 1889 på hjørnet av Colbjørnsens gate og Skovveien, opprinnelig med adressen Skovveien 9. Huset ble bygget for doktor Fredrik Georg Gade ved arkitektene Due & Steckmest. Gade fra Bergen var overlege ved Modum Bad og Prosector i Histologi (vevslære) ved Universitetet. Han solgte eiendommen i 1890-årene, trolig i forbindelse med ekteskapsbruddet i 1898, og i 1899 sto overrettssakfører Christian Olaf Schibsted som eier. I 1898 ble huset bygget ut mot nord og øst, samt at det ble utført en del innvendige endringer. Dette arbeidet ble utført etter tegninger av arkitekt Ole Stein.

Villaen ligger på en høyde over gategrunnen, og er oppført i upusset rød tegl over to og en halv etasje på en høy kjeller. Komposisjonen er asymmetrisk, med spisse gavlpartier med dekorerte felter som hovedmotiv i begge gatefasadene. I første etasje bindes fasadene sammen av et karnapp med skifertak. Mot Colbjørnsens gate vender en søylebåren verandanisje. I gavlen her står innskrevet årstallet 1889, mens smijernsfløyen over Ole Steins veltilpassede tilbygg bærer tallet 1898. Vinduene er stikkbuede, med unntak av gavlpartienes spissbuer. Stiluttrykket er nygotikk.

Ved folketellingen anno 1900 er ovenfornevnte Schibsted beboer her. I huset bodde også overrettssakfører Carl Christian Salomonsen, som her kalles gårdeier, med sin familie.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
http://www.snl.no/.nbl_biografi/Fredrik_Gade/utdypning
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Due & Steckmest

Ole Stein

Perspektiv fra gatekrysset

Fasade mot Colbjørnsens gate

Detalj av gavlparti

Detalj av karnapp

Detalj av gavlparti

Detalj av dekorative elementer

Detalj av tympanonfelt med årstallet 1889Geir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no