Murarkitektur i Tønsberg:
Slottsfjellstårnet

Det første utsiktstårnet på Slottsfjellet ble oppført i tre i 1856, og brant ned i 1874. Det ble besluttet å bygge et nytt tårn, denne gang i mur, og dette ble oppført ved Schwartz & Bruun fra Fredrikstad, og innviet i 1888. Tårnet ble fra 1899 ”Veir-Signalstasjon”. Prisen for byggingen av det 60 for høye tårnet ble 14 000 kroner. Det nye tårnet ble utført i en enkel, rundbuet nyrenessanse-stil som også gir assosiasjoner til borgtårn fra middelalderen, og er i alt 17 meter høyt. Det er reist som et minne om middelalderfortet som en gang tronet på denne høyden.

Tidlig på 1900-tallet ble det prosjektert et påbygg av en fjerde etasje på tårnet ved arkitekt Fredrik Pettersen. Denne etasjen ble imidlertid aldri realisert.

Tårnet et utsmykket med tre konge-inskripsjoner; Håkon VII, 1906, i anledning kroningsferden, Olav V, 1958, i anledning sogningsferden og Harald V, 1992, ved åpningen av Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. Her finner man også innskrevet ”Maa byen, som paa Tunet staar, faa blomstre nye tusind-aar”.

Kilder:
Oscar Albert Johnsen – Tønsbergs historie
Tønsberg-guiden 2008Murarkitektur i Tønsberg

Arkitekturhistorie: arc! Historisk

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Tårnet og byen

Tårn og kanoner

Detalj av øverste etasje

Detalj av annen etasjeGeir Tandberg Steigan

 

© 2009 arkitekturhistorie.no